Dart Club Elst - Opgericht op 21 Februari 1995

De Oprichting !

De club is opgericht op 21 februari 1995 door Hans Maan en Sander van Ham. Het idee om D.C. Elst op te richten kwam naar aanleiding van de behaalde finale plaats bij de wereld kampioenschappen in 1995 door Raymond "Barney" van Barneveld. Echter verloor hij in een zinderende finale tegen Richie Burnett met 6-3. In 1998, en het jaar erop, behaalde "Barney" als eerste Darter van het Europese vaste land de fel begeerde titel in Engeland.

Darten is een spel waarbij 3 pijlen (darts) op een rond bord met getallen van 1 tot en met 20 worden geworpen. Het Dartbord bestaat uit verschillende vakken te weten : de "double” ring, dit is de buitenste ring (2x waarde van het getal) , de "tripple” ring, dit is de binnenste ring (3x waarde van het getal) , de "Bull" bestaande uit twee ringen, waarbij de buitenste ring (groen) 25 punten oplevert en de binnenste ring ("Bull's Eye"), het midden van het Dartbord, (rood) 50 punten oplevert. De vlakken tussen de "double” ring & "tripple” ring en tussen de "tripple” ring & de "Bull" leveren gewoon 1 keer de waarde van het getal op.

Het is niet zo zeer een fysieke sport maar precisie, concentratie en stressbestendigheid zijn vereist. De spanning tijdens een wedstrijd is soms te snijden en dan moet je jezelf volledig in de hand kunnen houden. Elke wedstrijd wordt gespeeld tussen 2 personen die in een "Best of 5" (drie gewonnen legs) uitmaken wie de winner is. Wie begint met de wedstrijd wordt bepaald door met 1 pijl het dichtste bij de "Bull" te gooien. Gooien beide een "Bull" moet er op nieuw gegooid worden. De teller houdt de score bij en treedt tevens op als scheidsrechter.

Speltypen

Er zijn verschillende speltypen met verschillende regels. Zo zijn er bijvoorbeeld de speltypen "501" (meest gebruikt) en "301". Bij deze vormen wordt er terug geteld in score waarbij je begint met een score van 501 of 301, echter moet er bij het speltype 301 begonnen worden met het gooien van een "Double". Het gegooide aantal punten wordt steeds in mindering gebracht van het totaal, waarbij aan het eind in de double ring geëindigd moet worden, dus je moet precies op nul uitkomen.

Bij het speltype "Tactics" is het de bedoeling dat elke punt van 10 t/m 20 en de "Bull" 3 keer gegooid moet worden, wie dat als eerst gedaan heeft is de winnaar.

Club Competitie

De clubcompetitie bestaat inmiddels uit 2 divisies, te weten : een ere- en 1ste divisie. 

Het speltype wat gespeeld wordt is "501 best of 5". Voor elke gewonnen "leg" krijg je 1 punt en voor een gewonnen wedstrijd krijg je 1 extra punt. Als je wint krijg je dus 4 punten. Diegene die in de eredivisie aan het einde van het seizoen de meeste punten heeft, mag zich Clubkampioen noemen en krijgt daarbij een seizoen beker en een wisselbeker. Tevens krijgen de nr's 2 en 3 van de eredivisie en 1,2 en 3 van de 1ste divisie ook een beker uitgereikt. De eerste 3 van de 1ste divisie zullen promoveren naar de eredivisie. 

Er is ook een bekercompetitie. Deze wedstrijden worden door middel van loting bepaald. Hier kunnen alle DCE leden aan deelnemen. 

In de 1e ronde wordt gespeeld in poules, de verdere rondes worden gespeeld op basis van een "knock-out" systeem, verlies betekend dus uitschakeling. De speltypes die gespeeld worden zijn, 501 - 301 en TacTic's. In de poulefase spelen we een "best of 7 legs". De 2e ronde en 1/8 finale wordt gespeeld in een "best of 3 sets-best of 5 legs" en in de kwart- en halve finale spelen we "best of 5 sets-best of 5 legs". Er wordt gespeeld totdat er 2 overblijven die dan de finale spelen in een "best of 7 sets-best of 5 legs". De verliezende halve finalisten spelen nog een "best of 5 sets-best of 5 legs" om uit te maken wie er 3e wordt. 

Ter afsluiting van elk seizoen wordt er een gezellig slot toernooi georganiseerd waaraan iedereen kan meedoen, je mag dan ook een introducé meenemen. Na afloop van dit toernooi wordt de beker uitreiking verricht van de interne competitie, beker competitie en het slot toernooi.

Regionaal Niveau

Naast de gewone competitie binnen D.C. Elst spelen er ook een aantal teams mee op regionaal niveau. Deze regionale competities zijn officieel. D.C. Elst is aangesloten bij zowel de A.D.O. (Arnhemse Dart Organisatie) als de R.D.B. (Rivierenland Dart Bond). De A.D.O. is een regionale dart bond die competities op regionaal niveau regelt, maar niet is aangesloten bij de landelijke dartbond (N.D.B.). De R.D.B. is wel aangesloten bij de N.D.B.. 

Zowel In de A.D.O. als in de R.D.B. competitie wordt in 4 divisies gespeeld: 1* Eredivisie, 2* 1e divisie, 4* 2e divisie en 8* 3e divisie. Als je als nieuw team aanmeldt voor één van deze competities begin je in de laagste divisie. 

Wat heeft D.C.Elst te bieden ?

Ben je lid van D.C. Elst (Sinds de oprichting van 10 leden gegroeid tot ruim 60 leden !!!) dan kun je met de bovengenoemde competities mee spelen. 

Daarnaast verzorgd D.C. Elst dartclinics voor bedrijven, buurtverenigingen e.d.

Ook heeft de club een activiteiten commissie die toernooien als het "Elster Open" en besloten feestavonden organiseren. D.C. Elst beschikt over 8 dartbanen. Lidmaatschap voor de clubcompetities van D.C. Elst bedraagt 25 euro per seizoen. Er worden 2 seizoenen in een jaar gespeeld.

Heb je vragen ?? kom eens langs op onze clubavond. Deze is op dinsdag avond vanaf 20.00 uur in Zalencentrum: "Onder de Toren", St. Maartenstraat 34 te Elst (Gld).